Søk i denne bloggen

søndag 23. mars 2014

Nå er vinterfestuka over og jeg er på tur hjem.

Da er uka over alle uker over, vi har hatt 35 opptredener og over 40 timers synging, Det har vært kjempehyggelig å være med koret. Og jeg gleder meg til neste år allerede. 
Vi har sunget på aldershjem, før konserter, hos private og bedrifter, selv på Rema sang vi for de ansatte. 
Vår første opptreden, der vi traff Kari som tok bildet.
Så har jeg og lærlingen min Jane Luneng sydd bluse til denne flotte damen.
Bak.
Barnas dag med kostymetog. Bildet er hentet her:
Jam på Rica hotellet, før opptreden.
Jam på puben.

tirsdag 18. mars 2014

Svar og unnskyld, på innlegget samisk drakt.

Det er fint at mennesker engasjerer seg. Jeg har ikke noe imot kommentarer, verken negative og positive, bare de er konstruktive og går på sak og ikke person. 

Derfor legger jeg meg fullstendig flat og ber så mye om unnskyld for dette overtrampet. Det skal ikke skje igjen og innlegget kommer til å bli fjernet.Jeg er aller mest lei meg på vegne av alle de jeg har såret. Jeg beklager virkelig. 

Og for å gjøre det helt klart, jeg har IKKE noen form for kofte kurs eller annen samisk duodji, kursene mine er i søm av kjoler og grunnleggende søm og redesign.

Dette er kanskje resultatet av at man ikke har fått lov å vokse opp som den men er og har vært nødt å lære alt etterpå og da kan det bli noen overtramp på grunn av uvitenhet. Jeg håper det kan være tilgivelig.  

Mange nordmenn i det området jeg bor aner ikke engang at det finnes samer, og mange andre tror at samene bare lever i lavvo på vidda og gjeter rein. De aner ikke engang at mange tusen samer lever over hele landet og kanskje rett ved siden av dem.For meg ble det viktig å få formidlet og opplyst om det samiske da jeg oppdage denne mangelen på kunnskap. Jeg er skremt over hvor lite barn, f. eks lærer/kan om den samiske kulturen som faktisk er en del av landet de bor i. For meg har det blitt viktig å få formidlet dette.Hva ble mer naturlig enn at jeg starter her jeg bor, har hatt tverrfaglige opplegg på skoler og fortalt om den samiske kulturen, har jobbet i Kunst og håndverk med dette og har nådd over mange hundre elever som ikke ante at det finnes samer. Fordi samene er blitt behandlet som de er blitt er det jo viktig å få fram at denne kulturen er en del av Norge og at de tilhører her like mye som nordmann. Og skal vi få bort intoleransen og uvitenheten må det jobbes med opplysning og informasjon. Så vidt jeg vet er det få om enn ingen som jobber med å fremme den samiske kulturen i den delen av landet jeg bor. 

Jeg er enig i at å sy plagiert samisk drakt som karnevalsdrakt ikke var det glupeste jeg har gjort. Men om det er noen trøst så har jeg fått en lærepenge.  

1. Denne jenta er en jente som ble veldig opptatt av det samiske og hadde mange spørsmål, hun hadde et ønske om å få bære en samisk drakt som hun synes er det vakreste hun hadde sett. (Hun er ikke min datter eller i slekt med meg). Jeg oppfylte en liten jentes høyeste ønske og hun har lært mye om den samiske kulturen. Hun vet også veldig godt at dette ikke er en ekte kofte. Det jeg ikke tenkte på var at å legge det på nett ikke var så lurt, for det skaper reaksjoner og vemmelse og det trenger ikke dere eller hun. 

2. Lua har ikke jeg sydd, men kommet meg i hende sammen med en samisk barnedrakt, som jeg da har fått bekreftet tilhører Kautokeino området. Men om det ikke er riktig har jeg fått feil opplysninger. 

3. Ang Duodji: I akkurat dette innlegget bruker ikke jeg ordet duodji, og dette er ett av veldig mange innlegg på bloggen min, det er ikke akkurat sånn at jeg har masseprodusert samiske karnevalsdrakter, det er denne ene som var et stort ønske fra en liten pike. Dette er den eneste og det blir heller ikke flere. Jeg håper jo at dere har vært å sett på andre innlegg på bloggen min og ser at jeg gjør andre ting og har stor respekt for det samiske. Ja jeg er enig i at dette innlegget ikke er noe god representasjon for det samiske.  Jeg har ikke selv sett på denne drakten som duodji, så jeg er litt overrasket at denne blir oppfattet som det. Jeg lager som sagt mye annet som er duodji som vesker, punger og smykker. 

4. Ang bunader: Jeg synes det er litt vanskelig å sammenligne dette, for i den norske tradisjonen er det to kategorier, bunad og festdrakt og under den siste faller alle de bunadkopiene som blir laget. Om det er noe god ide er en helt annen sak.

 5. Ang den samiske undervisningen: Jeg er svært opptatt av at det jeg forteller om er korrekt, og sjekker opp alt jeg skal snakke om for jeg sier noe slik at jeg ikke gir noen feilinformasjon.


May J B Ness


søndag 9. mars 2014

Vinterfestuka i Narvik, pompadurer og punger til kokkene.


Hvert år en uke i mars arrangeres Vinterfestuka i Narvik. de er en vinterfestival som feirer Rallaren som bygde Ofotbanen fra Kiruna til Narvik, for å kunne frakte malm fra gruven i Kiruna ut til en isfri havn for utskiping til den store verden. 
Det var mange Rallare som var med å bygget banen, og for hvert rallar-lag var det en kokke som laget mat, vasket klær, reparerte klær til disse barske mannfolka. De levde oppe på fjellet i barakker og hadde harde forhold, spesielt om vinteren. 
Siden ca 1956 har det vært en årlig festival som minnes dette arbeidet de gjorde på linjen. Uka er ei uke med sammenhengene kulturarrangement, teater, konserter, taffel-konserter, kunstutstillinger og for ikke å glemme kostymetoget der alle barn kler seg ut å går i tog etter åpningen av uka. 
Vi har egen Rallarklubb, eget sangkor: Sleggeklang, der jeg er med. Hele byen er med, folk kler seg ut i kokke og rallarklær, anno 1902 som de har på hele uka, selv på jobb. 
Butikkene lager en utstilling fra samme tid og det er en eneste stor fest. 
Selv synger jeg i koret og sist år hadde vi 32 opptredener på en uke. Dette er en uke i året hvor jeg tar ut avspasering og reiser til Narvik for å være med, det er nå 5 året jeg er på plass denne uka. 
 I år har jeg sydd pompadur vesker og punger i gammel stil slik det var da. 
Her kommer en kavalkade fra VU.
Koret Sleggeklang, det er meg i samekofta.
Her er jeg og Olaf, begge som Rallare.
En av de mast kjente kokkene, Svartabjørn.    
Fra musikalen Svartabjørn Vu 2012. Foto Avisen Fremover.
Jeg og Ingvild Holthe Bygdnes på premierefesten etter musikalen
 om Svartabjørn, som Nordland Teater hadde i VU 2012

Gamle rallarviser på tog stasjonenda Svartabjørnene ankommer Narvik. 


 Kosyme toget.
Foto: Harald Harnag, innfoto.no.
Vi har og vårt eget korps som går rundt i gatene og spiller,
de er og innom de fleste arrangement og utesteder.

Pompadur, stor og rommelig. 
Kr 500, med pung Kr 700.

Utenpålomme til mobil og kortmappe.

God plass inni med lerkelomme.

Du får den med navnet ditt.

Pung, Kr 250, med pompadur Kr 700.

Hekle og perledekor. 

Silkefòret.

søndag 2. mars 2014

Samisk oppgave i skolen.

Da har jag vært på en etterlengtet ferie i 11 dager, nå er jeg hjemme igjen masse inntrykk rikere. Men først vil jeg vise dere den store fellesoppgaven vi gjørde på skolen før jeg reiste. 
Dette er et samarbeid mellom 1 - 4 trinn. 
1 trinn: De grå reinene og grantrærne. 
2 trinn: Flettede bånd og reingjærder. 
3 trinn: Perle samedamer, menn og rein. 
4 trinn: Pulker, komser, lavvoer og maleri med vinterlandskap. 
Oppgavene er tilpasset læreplanmålene i Kunst og håndverk, matematikk og samfunnsfag. 
Flinke flinke elever. Vi stille de ut i glassmontrene i anledning den samiske uken vi har på skolen hvert år når det er den samiske nasjonaldagen.